Fırın, pasta, kek, gibi envai yemek çeşitlerinin hızlı bir şekilde pişirilmesini sağlayan bir mutfak eşyasıdır. Genel olarak mutfaklarda bulunan ocaklar/fırınlar zamandan tasarruf edilerek istenilen dereceye uygun sıcaklık ile pişirme işlemi yapar.
Fırın yemeği sadece pişirmekle kalmaz, doğru kullanılırsa pişirilen yemeğe lezzet de vermektedir. Yiyeceklerin cinsine ve ağırlığına göre farklı sıcaklıklarda ve sürelerde pişirilmektedir. Fırının ön panelinde bulunan düğmelerle ya da tuşlarla yemeklerin hangi özellikleri kullanarak, hangi sıcaklıkta ve ne kadar süre pişirileceği ayarlanmaktadır. Termostat ayar düğmesi(sıcaklık) pişirmenin yapılacağı sıcaklık derecesini, zaman ayarı düğmesi veya tuşu ise pişirmenin süresini belirlemekte ayarlanan pişirme süresi tamamlandığı zaman elektrik akımı otomatik olarak kesilmekte ve pişirme işlemi sona ermektedir.